Foto: TT arkiv/Stefanskolan

Rektor om förbud mot religiösa friskolor: ”En juridisk vurpa”

Publicerad

– Det finns ingenting som talar för att kristna skolor skulle bidra till segregering, säger rektor Timoteus Lind om förslaget att förbjuda religiösa friskolor.

– Jag tycker att det är en juridisk vurpa, att förbjuda kristna skolor går emot Europakonventionen. Där markeras det tydligt föräldrars rätt att ha skolor som är kulturellt och religiöst i riktlinje med vad de själva tror, säger Timoteus Lind som är rektor på kristna Stefanskolan i Vällingby.

Bryta segregationen

I dag kom beskedet att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Motiveringen är bland annat att man vill bryta segregationen i samhället, något som Timoteus Lind inte håller med om.

– Den största segregationen är bostadssegregationen. Det är den som bidrar med att vi har segregerade skolor. Det är något som kristna friskolor slår isär eftersom det bor kristna i hela världen, i alla bostadsområden. Det finns både fattiga och rika, säger han.

”Det kan Sverige inte göra”

Timoteus Lind tycker att Skolinspektionen istället skulle ha starkare kontroll och vara hårdare mot de skolor som inte sköter sig.

– Det finns ingenting som talar för att kristna skolor skulle bidra till segregering, det finns ingenting som talar för att det skulle vara sämre skolor.

Vad skulle det innebära för er om lagförslaget går igenom?

För mig är det en konstig fråga. Det blir naturligtvis konsekvenser om Sverige bryter mot Europakonventionen – det kan Sverige inte göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer