Nu kommer den brandhärjade bygganden Kaserne II på Skeppsholmen att renoveras. Foto: TT arkivbild

Två år efter branden – nu renoveras eldhärjade Kasern II

Uppdaterad
Publicerad

Båtmanskasernen, Kasern II eller Kungliga konsthögskolans lokaler – kärt barn har många namn. Nu kommer den kulturminnesmärkta byggnaden på Skeppsholmen, som förstördes i en dramatiska brand för drygt två år sedan, att byggas upp igen.

– Det finns alltid utmaningar när vi renoverar äldre byggnader, såsom överraskningar, respekt för historiken och de kulturhistoriska värdena, säger generaldirektör vid Statens fastighetsverk Ingrid Eiken Holmgren.

Det var den 21 september 2016 som en stor brand bröt ut i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen. Branden syntes över stora delar av staden och den kulturminnesmärkta byggnaden från början av 1800-talet förstördes.

– Byggnaden skadades av branden, såväl av brand som av vatten. Men stora delar av byggnaden och de kulturhistoriska värdena finns kvar och en rivning har inte varit aktuell, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

190 miljoner kronor

Nu påbörjas arbetet med att återställa byggnaden som anses vara en viktigt del i den gamla militära miljön på Skeppsholmen. Renoveringen kommer att ske etappvis och med traditionella metoder. Drygt 190 miljoner kronor beräknas upprustningen att kosta.

Planen är att bygganden ska rymma flera hyresgäster, det ska även finnas en publik verksamhet i bottenvåningen. Enligt Statens fastighetsverk kommer inte Kungliga konsthögskolan att flytta in igen.

– För närvarande förs en tät dialog med en intressent som vill ta till vara Skeppsholmens inriktning: kulturell, utbildning och maritim miljö, säger Ingrid Eiken Holmgren. 

I februari 2022 planeras nya hyresgäster kunna flytta in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.