Plötsliga nedskärningar på resursskolor

Uppdaterad
Publicerad

Inför skolstarten har Stockholm stad kraftigt minskat ersättningen för barn i behov av särskilt stöd. Vissa skolor vet inte om de ens kan öppna på måndag.

Bara ett par dagar innan Stockholms skolor startar för terminen ändras ersättningen för barn med särskilt behov av stöd.

En av de berörda skolorna är Magelungsskolan. Där kom beskedet om att ersättningen dras ned som en chock.

– Det enda jag kan tänka är att det måste blivit något fel, säger Stefan Berg, skolchef, MBC-skolorna.

Flera resursskolor som ABC pratat med larmar nu om att de kan tvingas lägga ner, bara dagar innan terminen börjar.

– Jag är jätteledsen att de fått så sena besked om det här. Jag vet inte vad det kan bero på, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Hon menar också att skolorna ska ha fått information om förändringarna i stort redan i våras, och att ansvaret ligger hos skolornas huvudmän.

– De har ju ett ansvar eftersom de beviljat eleverna plats.

ABC: Vad gör de elever som går i en skola som kanske inte drar igång på måndag?

– Då erbjuds de plats på kommunala eller andra fristående skolor, säger Lotta Edholm (FP).

”Ett dråpslag”

Katarina Åström, rektor på Kunskapsskolans Resursskola i Hägersten håller inte med om att de skulle ha fått besked om förändringarna redan i våras. Enligt henne har skolan krävt svar om ansökningar, men beskeden har dröjt.

– Vi har däremot fått klara besked både muntligen och via mail om att vi ska köra på, att det kommer att lösa sig. Det här är ett dråpslag, vi har ju anställt och lagt upp organisationen efter de förutsättningar vi har fått av kommunen, säger Åström till ABC.

”Vi är inga idioter”

Lunaskolan har många barn med flera diagnoser, och många autistiska barn. Anna Houvinen, rektor på Lunaskolan säger till ABC att de är vana vid nya fördelningssystem, de har haft sex olika sedan skolan startade, men även hon lugnades av beskeden från kommunen.

När hon hör att Lotta Edholm tycker att de borde ha kunnat räkna ut resultatet blir hon irriterad.

– Vi bedriver en seriös verksamhet, vi har inte fått några som helst indikationer på att det skulle bli så här, vi är faktiskt inga idioter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedskärningar på resursskolor

Mer i ämnet