Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skulle vilja se mer långsiktiga integrationssatsningar inom idrotten. Foto: Moa Ferm/SVT

Riksidrottsförbundet: Mycket ansvar på ideella krafter

Uppdaterad
Publicerad

Civilsamhället spelar en avgörande roll för integrationen, menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Samtidigt säger han att det läggs för mycket ansvar på ideella krafter.

– De som arbetar ideellt känner för de här frågorna, de vill hjälpa till.

Ett stort problem är, enligt Björn Eriksson, att föreningar och de som jobbar ideellt får för mycket ansvar.

– När kommuner bland annat lägger över andra uppgifter än att bedriva själva idrotten på oss, det kan vara att fixa ett bidragssystem, tvätta kläder och ordna med busstransporter. Idrotten ska ju hålla på med idrott och jobba med integration den vägen.

”Klubbarna tar sitt ansvar”

Men han vill inte heller att föreningarna ska styras för hårt.

– Man måste lita på att klubbarna tar sitt ansvar, satsa inte på korta projekt som tar slut efter ett år eller ett halvår, för då uppstår en stor oro hos dem som ska genomföra projekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.