Polisavspärrningar i det skogsområde där kvinnan hittades nedgrävd i maj 2016. Arkivbild Foto: TT

Ringde 300 gånger före misstänkta mordet

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna hittades våren 2016 dödad och nedgrävd i ett skogsområde i Hökarängen i södra Stockholm. Nu kommer domen mot hennes mordåtalade make. Samma dag som kvinnan försvann blev hon uppringd över 300 gånger från makens telefon.

Det har gått drygt tre år sedan den unga kvinnan försvann, i mitten av mars 2016. Hon bodde då på ett HVB-hem i Hökarängen, sedan hon under 2015 kommit till Sverige och anmält sig som ensamkommande från Afghanistan. Egentligen var kvinnan över 18 år, och gift med en 38-årig afghansk man som redan var bosatt i Småland.

– Den bild vi har fått under utredningen är att hon under den aktuella tidpunkten, när hon bott i Sverige en tid, inte ville vara tillsammans med honom. Hon hade träffat jämnåriga kamrater här i Stockholm, och det finns uppgifter om att han ska ha hotat henne, har åklagaren Tomas Malmenby tidigare sagt till TT.

Lämnade landet

Sista gången någon såg kvinnan i livet var den 17 mars 2016. Samma dag har det ringt cirka 300 gånger till hennes mobil från ett nummer som kopplats till hennes make. Analyser av mastuppkopplingar har visat hur mannens telefon samtidigt rör sig från centrala Stockholm söderut mot Hökarängen.

Strax före klockan 22 den kvällen kopplar deras telefoner upp på samma mast. Därefter försöker mannen inte ringa henne något mer. Hennes telefon har heller aldrig använts igen efter detta.

I maj samma år hittades kvinnans kropp av en privatperson som rastade sin hund i ett skogsområde i närheten av masten. Misstankarna riktades snart mot den 38-årige mannen, men han lämnade landet och tog sig till Iran.

Han nekar

Först i juni förra året kunde mannen föras till Sverige. Den nu 41-årige mannen erkänner att han och kvinnan träffats vid tiden för mordet, men han nekar till brott.

Södertörns tingsrätt har dock redan deklarerat att den anser det bevisat att mannen dödade kvinnan, i och med att det beslutades att han skulle skickas på en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning, och att han alltså kan dömas till fängelse.

Klockan 11 meddelar rätten sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.