De fyra männen från Rinkeby förekommer i mängder av brottsutredningar. Foto: Andy wong/TT/SVT

”Vi måste ta tillbaka våra barn från den kriminella världen”

Uppdaterad
Publicerad

Rinkebyprofil säger att han själv försökt förhindra kriminaliteten hos de fyra unga män som misstänks vara inblandade i många av de grova våldsbrott som de senaste två åren drabbat de boende i Rinkeby.

Fyra unga män från Rinkeby har figurerat i flera uppmärksammade mordutredningar i Stockholm och Uppsala. Flera boende och företagare, som inte vågar träda fram, berättar anonymt för oss att grupperingen har gjort livet svårt för dem.

Känner männen

Mohamed Hagi Farah, som är en Rinkebyprofil, känner de fyra männen sedan de var barn och har följt deras utveckling. Han menar att han själv försökt förhindra männens kriminella framfart och att han stöttat deras föräldrar. 

– Föräldrarna känner sig misslyckade och mår därför dåligt. Jag säger till dem att det inte är deras fel. Vi måste ta tillbaka vår makt och ta tillbaka våra barn från den kriminella världen, säger han.

”Bubblan förstör vänskapen”

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning menar att det är för farligt för dem att jobba i kriminella miljöer.

– Vi jobbar med att göra miljöerna som de kriminella befinner sig i mindre attraktiva. Vi sätter upp bra belysning och tar bort skymmande träd, så att de inte kan stå osedda, säger Per Granhällen, säkerhetschef vid Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Rinkebybon och lokalpolitikern Mohammed Nuur (S) att det inte bara är polis och politiker som måste jobba med det här. Även de boende måste ta ansvar för andras trygghet och säkerhet. Han ser allvarligt på de senaste skjutningarna i Järvaområdet, som kopplas till de fyra männen.

– De är människor som delat minnen med varandra, som gått i samma skola. Bubblan de är inne i förstör vänskapen. Det signalerar till de yngre att vänskap inte betyder allt i de kriminella nätverken. En dag brister det för personen du står bredvid och då är det du som råkar illa ut, säger han.

Jobbar förebyggande

Polisen jobbar dagligen mot nyrekryteringen av unga i Järvaområdet.

Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby/Tensta Foto: Privat

– Vi har märkt skiftningar – att yngre personer som vi inte sett tidigare nu vistas i centrum. Om vi känner igen de som vi är oroliga för, försöker vi informera deras föräldrar och lärare, säger områdespolisen Hanif Azizi..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.