Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista Foto: Moa Ferm/SVT

Få föreningar i Rinkeby-Kista beviljas stöd

Publicerad

Inför 2018 fick stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista in 32 ansökningar om föreningsstöd. Bara sju av dem beviljades.

Någon som varit kritisk mot detta är socialdemokraten Elvir Kazinic som är vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Vi har hundratals föreningar som ideellt organiserar sig, varför inte ta vara på det, varför inte satsa på dessa föreningar och tillsammans se till att det här området blir tryggare och bättre, säger han.

Fel förvaltning och ofullständiga ansökningar

Dels måste föreningarna uppfylla vissa villkor för att få bidrag men stadsdelsdirektören i Rinkeby-Kista menar att det även kan vara svårt att veta vid vilken förvaltning föreningen ska söka stöd.

– Tyvärr så är föreningsbidrag bland det svåraste man kan hålla på med. Ibland kan det vara svåra gränsdragningar och vi håller på att diskutera nu för att försöka hitta en rakare linje med vad man får från olika förvaltningar, säger Ulla Thorslund.

Nära hälften av alla ansökningar som kom in var ofullständiga.

– Man skulle kanske anställa en person som jobbar aktivt med föreningarna och har en nära kontakt under hela året och som kan se föreningarna som blommar, säger Elvir Kazinic (S).

Framöver kommer Rinkeby-Kista ha information om hur man söker föreningsbidrag på Medborgarkontoren och dessutom ska både Rinkeby Folkets hus och Folkets Husby hjälpa till att sprida information.

Satsar på mer långsiktiga samarbeten

Pengarna som inte delades ut i form av föreningsstöd gick istället till föreningar som ingått avtal om Ideburet offentligt partnerskap, IOP. Där driver en ideburen organisation verksamheten tillsammans med den offentliga sektorn.

– Jag tycker att det är mer positivt för det är långsiktigt och då hinner ju föreningarna också arbeta och utveckla en arbetsform, säger Ulla Thorslund. 

Elvir Kazinic (S) håller med om att det är positivt med avtal om IOP.

– Men jag ser inte någon ambition att knyta sig till nya föreningar med de här långsiktiga samarbetena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer