Foto: TT arkivbild

Risk för mässlingsmitta vid Europasemestern

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av mässling upptäcktes i Stockholm på tisdagen. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige kan det räcka med en solsemester till Sydeuropa för att utsättas för smitta. Och många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen – trots vaccinering som barn.

-Vi jobbar som illrar med att spåra smittan just nu, men det är för tidigt att säga något om hur det går, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

I Sverige har vi ett högt skydd mot mässling och enligt Per Follin kommer smittan oftast in från länder där skyddet inte är lika bra. Det kan till exempel räcka med en solsemester till Sydeuropa för att komma i kontakt med sjukdomen.

Mässlingsutbrott i Europa

-Just nu pågår ett stort mässlingsutbrott i södra Europa. Värst drabbat är länder som Rumänien, Grekland och Italien. Men det har även rapporterats om flera fall i exempelvis Belgien, England och Frankrike, säger Per Follin.

Komplettera sitt skydd men vaccin

Om man planerar en resa söderut kan det vara klokt att vara förberedd. De allra flesta svenskar har vaccinerats mot mässling. Men vissa personer, framför allt de som är födda mellan 1960 och 1980, kan behöva komplettera sitt skydd om de bara fått en dos under barndomen. Är man osäker på om man har fullt skydd så kan det vara läge att ta en extra spruta för säkerhets skull.

-Det är inte farligt att ta en extra vaccinationsdos, säger Per Follin.

Fakta: Mässling och vaccin

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Den ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

De flesta i Sverige har ett livslångt skydd mot mässling.

Personer födda föra 1960 har ofta haft sjukdomen som barn och har därmed ett livslångt skydd.

Personer födda efter 1980 är i allmänhet vaccinerade enligt i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva fylla på sitt skydd eftersom många då bara fått en spruta och inte längre är fullt vaccinerade.

Personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras skyddas om en stor andel av den övriga befolkningen är vaccinerad så att epidemier inte kan bryta ut.

Vuxna som behöver komplettera sitt skydd kan vända sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Källa: sll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.