Se när bilverkstaden stannar av och arbetarna lyssnar på Dagens dikt. Foto: Lisa Liljefors

Ro i själen för bilmekanikerna – lyssnar på Dagens dikt

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tolv varje dag stannar arbetet på Bilia i Kista. Volymen på stereon vrids upp och alla ställer sig i en ring för att lyssna på Dagens dikt i P1.

– Den korta stunden är en markering inför varandra men också gentemot cheferna, att man inte måste stressa, säger bilmekanikern Frans Ibrahim.

I en tid då stressrelaterade sjukdomar ökar, bestämde sig arbetskamraterna för att göra något åt saken. Vardagen kantas av hårt och intensivt arbete. Poängen med diktstunden är att släppa allt, oavsett hur många däckbyten de har att göra.

Traditionen har de hållit vid liv i nästan tio år och blir som en meditation.

Frans Ibrahim är bilmekaniker. Foto: Lisa Liljefors

Viral succé

För serviceteknikerna är diktstunden inget märkvärdigt. Men när Frans Ibrahim lade ut klippet på den dagliga ritualen i sociala medier blev det snabbt en framgång. På bara några dagar hade över 20.000 personer sett det.

Dagens dikt-redaktionen tog kontakt

Några som reagerade på klippet var redaktionen för Dagens dikt i P1. När det nu är premiär för radions nya Litteraturvecka, kändes det självklart att sända direkt och börja i Kista.

LÄS MER: Radioproducenten: Precis såhär det var tänkt

Njuter i solen

Alla på verkstaden deltar inte under diktstunden men glömmer för den delen inte bort att varva ner.

Cengizhan Aslan tar hellre en paus utomhus. Foto: Lisa Liljefors

– Jag fattar inte vad de håller på med. Jag försökte själv vara med två gånger men förstod inte dikten. Jag går ut och sätter mig i solen i stället, säger Cengizhan Aslan.

VIDEO: Se hela inslaget här

Fakta: Dagens dikt

  • Dagens dikt lästes för första gången den 1 februari 1937 och är Sveriges Radios äldsta program.
  • Över 24 000 dikter har hittills lästs i programmet.
  • För första gången i sin 80-åriga historia flyttar Dagens dikt ut ur radiohuset för att möta sina lyssnare live på fem olika arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.