Rödingarna flyttas efter omstritt beslut

Publicerad

Solna kommun har fått ett nytt tillstånd att flytta de så kallade Rödingarna. Men oppositionen anser att det inte gått rätt till när kommunen drivit igenom den nya flytten.

I Solna arbetas det nu hårt för att flytta två av de så kallade Rödingarna innan veckan är över. De röda husen som står nära Ulriksdals station måste bort för att en ny trafikplats ska byggas. Länsstyrelsen hade satt stopp för flytten vilket nu Råsta Projektutveckling, som Solna Kommun är delägare i, gått runt genom att ansöka om och få nytt bygglov.

– Jag tycker det är förskräckligt att man inte kan vänta. Och ännu mer förskräckligt är det att man tar ett hemligt beslut som jag dessutom tror är olagligt och bryter mot delegationsordning och de principer som finns i plan- och bygglagen om allas möjlighet att tycka till, säger Martin Eliasson (S), andre vice ordf. stadsbyggnadsnämnden.

Nytt bygglov överklagat

Det nya bygglovet ansöktes om, och beviljades igår. Hyresgästföreningen i Solna har överklagat beslutet även fast de inte kunnat hitta bygglovet hos kommunen.

– Nej, det har inte vi hittat, och det verkar inte heller som att politikerna som sitter i den här nämnden har fått ta del av det så det känns som att det är något skumt. Det är inte okej, säger P-O Brogren, ordförande i hyresgästföreningen Solna.

– Ja, det är inget trixande utan vi har ju försökt vänta ut länsstyrelsen att man ska komma till någon form av beslut. Och man har lovat vecka efter vecka att man snart ska hantera det här ärendet, men det beskedet har inte kommit och då har sökanden hittat andra lösningar, säger Anders Ekegren (FP), kommunalråd i Solna stad.

En halv kilometers tillfällig flytt

Rödingarna ska flyttas ungefär en halv kilometer, till kanten av Ulriksdals golfbana. Men den här lösningen är bara tillfällig. Bygglovet gäller bara en temporär flytt. Vad som ska hända med Rödingarna sen är oklart.

– Exakt vilken placering det blir och hur lång tid de kommer stå där kan jag inte ge svar på. Men det är inte så att man kan ha dem där för evigt, för där ska det bli andra hus i framtiden, säger Anders Ekegren (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Rödingarna”

Mer i ämnet