Dansuppvisning och musik vid Skarpnäcks kulturhus på romernas internationella dag Foto: Christofer Blixt

Romernas dag firades i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen firas romernas internationella dag. Något som uppmärksammas bland annat i Skarpnäcks kulturhus med fest, mat och utdelning av årets hederspris.

De första romerna kom till Sverige på 1500-talet och idag beräknar man att det finns upp emot 100 000 romer med olika språkliga och kulturella variationer i Sverige. Och den 8 april är det Internationella Romadagen, och den firas på flera platser i Stockholm.

I Skarpnäcks kulturhus är det fest med mat och filmvisning. Här pågår också samtal om hur länstyrelsen arbetar med inkludering av romer i samhället. En av medarrangörerna är Fred Taikon, som är ordförande i föreningen É Romani Glinda, Den romska spegeln.

– Det är den enda officiella högtidsdag vi romer har, och vi firar den tillsammans över hela världen. För mig är den här dagen jättestor i dubbel bemärkelse. Både att jag får arrangera firandet här i Skarpnäck, men också att jag får vara med och lyfta romer som nationell minoritet för allmänheten, säger Fred Taikon.

Hederspris till jurister

Fred Taikon kommer idag att visa gamla bilder från förr, något som tros bli en höjdpunkt bland firarna. Men själv lyfter han fram utdelningen av det årliga hederspriset som går till en eller flera personer som verkat med och för romer.

– Årets pris tilldelas de två jurister, John Stauffer och Johanna Westeson, från Civil Rights Defenders som företrädde oss romer i rättegångarna mot staten gällande Skånepolisens olagliga romregister. Vi vill tacka dem för deras arbete med att ge romer upprättelse, säger Fred Taikon.

Befinner man sig inte i Skarpnäck så firas dagen även på annat håll. Till exempel uppmärksammar Etnografiska museet dagen med filmvisning under eftermiddagen.

Romerna tillhör en av fem erkända nationella minoriteter i Sverige. Till de nationella minoriteterna räknas också judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.