Rörelsehindrade i manifestation

Publicerad

Ett 60-tal människor samlades i morse utanför Rosenbad för att protestera mot att regeringen ännu inte lagt något lagförslag mot diskriminering av människor med funktionsnedsättning.

Bakgrunden till den svartklädda manifestationen är att det i dag har gått 1000 dagar sedan utredningen Bortom fagert tal föreslog att bristande tillgänglighet för funktionshindrade ska klassas som diskriminering och bli olagligt. Men fortfarande har inget lagförslag presenterats.

– Att det är så svårt för regeringen att komma till skott, och att enas i den här frågan, tyder på två saker. Dels att man faktiskt inte ens tycker att vi ska ha skälig tillgänglighet i Sverige, och att man inte tycker att vi behöver följa den lagstiftning som redan finns, säger Maria Johansson som är förbundsordförande i DHR.

Återkommande demonstration

Ända sedan december 2011 har den så kallade Torsdagsaktionen hållits utanför Rosenbad varje torsdagsmorgon, när politikerna går in till regeringssammanträdet. Enligt Maria Johansson har flera politiker uttalat sitt stöd, men ännu finns alltså inget lagförslag om att förbjuda bristande tillgänglighet för funktionshindrade i lag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer