Många turister har besökt Stockholms skärgård under sommaren. Foto: SVT

Stockholm förlorare och Roslagen vinnare under coronasommaren

Publicerad

Stockholms län har tillsammans med Norrbotten tappat flest turister under sommaren, som en följd av coronapandemin. Antalet gästnätter på hotell och vandrahem har sjunkit med mer än hälften jämfört med förra året. Men medan turisterna undvikit innerstan har många aktörer i Roslagen istället gjort sin bästa sommar på länge.

Coronapandemin har slagit hårt mot turistbranschen i Stockholms län. Under sommaren tappade hotellen mer än var annan besökare, mycket på grund av att utländska turister inte kunnat ta sig till Sverige.

Under juli månad 2020 minskade antalet gästnätter i Stockholms län med 59% jämfört med 2019 och uppgick till drygt 723 000 gästnätter.

Skärgården lockar många

Pandemin gjorde också att många svenskar valde bort att semestra i innerstan. Istället verkar många ha sökt sig ut i skärgården och många hotell och vandrahem i Roslagen har varit helt fullbokade.

För att få en tydligare bild av hur besöksnäringen i Roslagen upplevt sommaren gick Visit Roslagen ut med en enkät till sina medlemmar med verksamhet inom boende, restaurang eller aktivitet. Närmare 50 procent av företagen gav sommaren högsta betyg i enkäten.

– Det har gått väldigt bra för alla som säljer livsmedel och alla som kan erbjuda någon typ av boende eller naturupplevelse, säger Gisela Norén, vd på Visit Roslagen.

Se hur företag klarade avstånden och vad som lockade turisterna i videon

Fakta Inkvarteringsstatistik

Siffrorna visar antalet svenska gästnätter på de kommersiella boendeanläggningarna i Sverige.

Tillväxtverket är ansvarig för inkvarteringsstatistiken som är en del av Sveriges officiella statistik. Den redovisar gästnätter, kapacitet, beläggning samt gästernas hemländer för hotell, stugbyar, vandrarhem, kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter samt campingplatser i Sverige.06:00

Källa: Tillväxtverket och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.