Visa alla (5)
Visa alla (5)

Stor manifestation för press- och yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades i dag på Sergels torg i Stockholm i en opolitisk manifestation för press- och yttrandefrihet efter den senaste tidens våldsdåd i Paris.

Manifestationen anordnades av Reportrar utan gränser och Svenska Tecknare.

Florian Nicod, som flyttade till Stockholm i september, var en av de fransmän som hade tagit sig till Sergels torg för att visa sitt stöd.
– Det är viktigt att visa världen att vi fransmän står enade efter denna hemska händelse. Därför har jag kommit hit tillsammans med mina vänner i dag.

På flera andra håll runt om i världen hölls liknande manifestationer för att hedra offren efter onsdagens attack mot tidningen Charlie Hebdo i Paris.

– Jag tycker det är viktigt att försvara det fria ordet. Jag jobbar inte själv som journalist men min största idol är Tintin som just fyllde 86 år och han hade gråtit om han sett vad som hänt, säger Karolina Hansson som liksom många andra hade med sig ett plakat med texten ”Je suis Charlie” till manifestationen.

Talen från flera olika publicister avlöste varandra. Alla pratade om vikten av att försvara press- och yttrandefriheten och hedrade de som mist sina liv efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

– Det här är en fråga som angår oss alla, i hela världen. Här i Sverige tar vi ofta för givet att ha en fungerande yttrandefrihet men så är det inte på alla platser, säger Lotta Schüllerqvist som sitter i styrelsen för Reportrar utan gränser.

”Ta med en penna”

Tanken var att samla så många människor som möjligt för att visa stödet för det fria ordet. Organisationerna hade uppmanat folk att ta med sig pennor som kunde  hållas upp i luften, ett grepp som använts under manifestationer i Paris och andra städer.

– Alla människor har en penna så ta med den, uppmanade Schüllerqvist.

Hon berättade att den första reaktionen efter beskedet om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, då tolv personer miste livet, var fasa och en fullständig förlamning.

– Nästa reaktion blev hur vi som organisation kan försöka se till att det blir en ordentlig diskussion om hoten mot yttrandefriheten, fortsatte Schüllerqvist.

Direkt från Sergels torg

Följ SVT:s direktrapportering från Sergels torg och manifestationerna i Paris här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: TT
Katarina Hansson