Skolpersonal kränker allt oftare elever

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen får allt oftare rycka in på grund av kränkande behandlingar på skolorna. I Stockholms län har kritiska beslut mot skolpersonal som kränker elever nästan fyrdubblats de senaste åren.

Antalet anmälningar om kränkningar som har lett till kritiska beslut från Skolinspektionen har ökat kraftigt de senaste åren. Hittills i år har det begärts ut strax över 100 000 kronor mer i skadestånd för kränkning i skolorna i Stockholms län, jämfört med hela förra året.

Kränkande behandling från skolpersonalen mot elever i länet har nästan fyrdubblats, från 16 kritiska beslut från Skolinspektionen 2014 till 63 beslut 2017.

Kränkande behandling mellan elever har också ökat kraftigt, från 54 fall som ledde till kritik år 2014, till 141 fall år 2017.

–  Det är vanligare att vi får in anmälningar när elever utsätter varandra, men det är också tämligen vanligt att vi får in anmälningar när skolpersonal har utsatt elever och där är lagen väldigt tydlig om att det är nolltolerans. Vuxna har ett ansvar, man får inte kränka elever som går i skolan, säger Thomas Nyström, Kanslichef på Barn- och elevombudet.

Sedan 2011 har personalen på skolan även anmälningskyldighet om de märker att någon elev på skolan blir kränkt.

”Bara toppen av ett isberg”

En förklaring till den kraftiga ökningen kan vara att fler är medvetna om att kränkningarna går att anmäla.

– Det behöver inte vara så att det speglar faktiska missförhållanden i skolan utan att kännedomen om anmälningar har ökat. Vi tror däremot att de anmälningar som vi får in bara är toppen av ett isberg, att det finns betydligt fler kränkningar som sker i skolan men som inte anmäls.

Antal kritiska beslut där personal kränkt elev i hela riket:

2017: 197

2016: 144

2015: 163

2014: 77

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.