Tiggare vid Globen i mars 2013. Foto: Hasse Holmberg, TT

Rumänien skickade poliser till Stockholm

Publicerad

Inför julhelgen skickades två rumänska poliser till Stockholm. Enligt Stockholmspolisen var syftet att rumänerna skulle dela med sig av sin kunskap om rumänska ficktjuvar. Rumänska myndigheter beskriver dock för den svenska ambassaden i Bukarest att besöket handlar om att hjälpa Sverige att minska tiggarproblemet i Sverige – ett samarbete de vill utöka.

Två poliser från Rumänien assisterade sina Stockholmskollegor över julen. Anledningen var att försöka få bukt med det, enligt polisen, ökande problemet med ficktjuvar från just Rumänien. Tidigare har man samarbetat för att knäcka traffickingligor.

Stockholmspolisen är noga med att det handlar om stöldligor, och inte tiggare från Rumänien.

– De var här för att utbyta information angående fickstölder och hjälpa oss i det operativa arbetet mot de här brotten, säger polisinspektör Peter Enell vid Citypolisen.

Han säger att samarbetet inte primärt handlar om tiggeriet.

– Det är inte tiggare som den rumänska polisen intresserar sig för i första hand. De vill komma till Sverige för att det finns många tiggare här, men problemet är stöldligor. Tiggeriet i sig är inte ett polisiärt problem i första hand, säger Peter Enell till SVT Nyheter.

Rumänien erbjuder hjälp med tiggare

I en dialog mellan den svenska ambassaden i Bukarest och rumänska myndigheter framkommer att Rumänien överväger en fortsättning på polissamarbetet och vill erbjuda fler poliser.

Sveriges ambassadör i Bukarest, Anders Bengtcén, beskriver i dokumentation som ABC har tagit del av, hur chefen för det rumänska utrikeministeriets EU-enhet, Ioana Bivolaru, påpekade att ”tidigare problem i Tyskland med rumänska tiggare hade minskat betydligt till följd av utstationering av rumänska poliser, som sampatrullerade med tysk polis i miljöer med rumänska tiggare”.

Inte en optimal lösning

Bengtcén svarade då att Stockholmspolisen hade uppskattat samarbetet med de rumänska poliserna, men påpekade att ”tiggarproblemet i Sverige främst var ett socialt problem”.

Han beskriver vidare att kostnaderna som uppkommer framförallt finns i kommunernas socialförvaltningar, och att det därför är ”tveksamt om utstationering av rumänska poliser är en optimal lösning vad gäller tiggarproblemet”.

Vill ställa krav och stödja

I ett uppföljande e-brev beskriver Bengtcén att den svenska ambassaden i Rumänien har uppmanats undersöka förutsättningarna för en dialog med Rumänien kring problemet med rumänska tiggare. Ambassadens förslag är att dialogen skulle kunna bestå av tre komponenter.

  • Krav på Rumänien att förbättra integrationen av romska minoriteter.

  • Stöd till Rumänien att förbättra integrationen av romer, till exempel genom att erbjuda en förvaltningsexpert.

  • Samarbete mellan berörda socialförvaltningar i Sverige och Rumänien för att ”komma till lösningar på individbasis”.

Alexander Peyre Dutrey, sekreterare vid den svenska ambassaden i Bukarest, betonar dock precis som Stockholmspolisen att samarbetet med de två rumänska poliser som var i Stockholm strax innan jul handlade om ficktjuvar.

– Målet var ficktjuvsligor, det handlade inte om tiggare. Vi har haft ett bra samarbete tidigare vad gäller traffickingligor, och det ledde till flera fällande domar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer