Ryska ambulansen stannade till för att hjälpa en skada person på Södermalm. Foto: Måns JonassonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rysk ambulans dök upp på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags var det många som undrade varför en rysk ambulans plötsligt dök upp på Södermalm. Ambulansbilen var på väg från Örebro genom Stockholm till Ryssland, men bilen stannade när personalen såg en person skadad vid trottoaren. Det skriver både Aftonbladet och DN.

I tisdags var Måns Jonsson på väg till en middag vid 17-tiden, när han påträffade en folkmassa på Södermalm. Flera människor hade samlats runt en person som låg på marken och behövde någon sorts hjälp. Samtidigt dök det upp en ambulans. Men bokstäverna på ambulansen och personalutrustningen var på ryska, något som fick Måns Jonasson och många andra att undra.

Strax därefter postade Måns Jonasson en bild på Twitter, där han sökte en förklaring.

– Nu har jag blivit bombarderad av rysk media, säger Måns Jonasson.

– Jag trodde att det var en filminspelning, men tyckte att det var skumt. Efter att jag postade bilden på Twitter så skämtade många om att SLL inte hade råd med ambulanser längre, och att ryssarna nu fick rycka in. Men efter ett tag gick snacket över till att det här var något ryskt fuffens, säger Måns Jonasson.

Ambulansen var på väg till Ryssland

Enligt både Aftonbladet och DN var den ryska ambulansen på väg från Örebro genom Stockholm till Ryssland. En rysk medborgare hade sökt vård i Örebro efter att den råkat ut för en olycka under sin affärsresa. Patientens försäkringsbolag hade då skickat en ambulans från Ryssland för att transportera patienten hem.

Men på väg tillbaka såg personal i den ryska ambulansen att det låg en person skadad på Södermalm, och stannade till för att hjälpa.

Kunde du ana att det skulle bli så här viralt när du postade bilden på Twitter?

– Haha, nej, verkligen inte. Nu har jag blivit bombarderad av rysk media som tycker att det är kul att svenskarna är så rädda för ryssarna, säger Måns Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer