Erika Ullberg (S) menar att mottagningarna för psykiatrivård för unga får för lite pengar från landstinget. Foto: TT och SVT

S kritiserar nedläggning av psykiatrimottagningar

Publicerad

Socialdemokraterna i landstinget kritiserar nu den styrande alliansen efter beskedet att sex mottagningar för psykiatrivård för unga försvinner.

– Det behövs mer resurser för att möta de växande problemen med psykisk ohälsa i länet, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

De sex mottagningarna som försvinner är tre som är kopplade till Karolinska och ligger i Huddinge, Sollentuna och Liljeholmen. De övriga ligger i Spånga-Tensta, Kista-Rinkeby och på Lidingö.

– Jag tycker att det är beklämmande av den styrande alliansen att man pratar om att man är orolig över att barn mår sämre och samtidigt så tvingar de mottagningar att lägga ner för att de får för dåligt betalt, och så överlåter man till marknaden att bestämma var vård ska finnas i länet och det funkar inte, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

”Fanns 46 färre mottagningar för fyra år sedan”

Men majoriteten menar att det finns fler mottagningar i dag än det gjorde år 2014.

– Det vi ska komma ihåg är att det här uppdraget har funnits i fyra och år och då fanns det 46 färre mottagningar än vad som finns idag. Då var det 12 600 barn färre som fick hjälp på ett år, säger Jessica Ericsson (L), ordförande för beredningen för psykiatri i landstinget.

Den vård som försvinner har erbjudits på vårdcentraler och på barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, och det handlar om vård innan patienten behöver specialiserad vård. Det kan handla om sömnproblem, ångest och oroskänslor.

– Mottagningarna anger själva att de lägger ner på grund av att de får för lite pengar från den styrande landstingsalliansen så det är väldigt tydligt att det behövs mer resurser för att möta de växande problemen med psykisk ohälsa i länet, säger Erika Ullberg (S).

L: ”Handlar om personalbrist”

Men Jessica Ericsson (L) avfärdar att det skulle handla om ersättningsnivåer till mottagningarna som ligger till grund för nedläggningarna.

– Jag skulle inte säga att de får låga ersättningsnivåer. De tre mottagningarna knutna till Karolinska har fått mycket mer än andra mottagningar som funkar, säger hon och fortsätter:

– De tre mottagningarna som inte har legat under Karolinska har haft lägre ersättning men det är inte ersättningsnivåerna som gör att de inte kan hålla öppet utan det är personalbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.