Hans Hoff (S) vill att polisen utreder Irene Svenonius (M) för förra sommarens cancerköer som ledde till att minst två personer dog. Foto: Riksdagen och Anna Molander

S-riksdagsman polisanmäler Svenounius (M) för cancerköer

Publicerad

Förra sommarens cancerköer på Karolinska ledde till att patienter avled. Nu polisanmäler riksdagsledamöten Hans Hoff (S) finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). Enligt Hoff skulle det kunna handla om vållande till annans död.

Minst två cancerpatienter misstänks ha dött efter de långa köerna förra sommaren, då Karolinska universitetssjukhuset bland annat tackat nej till hjälp som erbjöds av Danderyds sjukhus.

Hans Hoff säger till Aftonbladet och DN att Svenonius måste ha känt till den ansträngda situationen och att människor kunde komma att dö men trots det inte skjutit till mer medel.

Svenonius pressekreterare kommenterar polisanmälan i ett sms:

”När polisen inte har tid att utreda våldtäkter väljer Socialdemokraternas partiledning i stället att belasta rättsväsendet med politiska utspel. Vi tar gärna en seriös diskussion om hur sjukvården behöver utvecklas och hur vårdköerna kan kortas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.