Under december sjönk priserna på riksnivå med en procent på både bostadsrätter och villor. Foto: Fredrik Persson/TT

Så blev bostadsåret 2023: Färre försäljningar och prisnedgång på villor

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsåret 2023 avslutades med en prisnedgång på både bostadsrätter och villor. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Blickar vi framåt så finns det faktorer som talar både för och emot en vändning, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

Prisnedgången som startade april 2022 har gjort att priserna på bostäder nu är tillbaka på 2020 års nivåer, konstaterar Svensk Mäklarstatistik när man nu sammanfattar året som gått.

Under december sjönk priserna på riksnivå med en procent på både bostadsrätter och villor. Prisutvecklingen totalt under året låg på +1% för bostadsrätter och -1% för villor.

I centrala Stockholm och Storstockholm har priserna för bostadsrätter gått upp tre procent under 2023.

– Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en mycket stor spridning. Från +16% i Värmland till -30% i Jämtland, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Färre försäljningar

När det gäller villor har priset i Storstockholm, som innefattar alla kommuner i Stockholms län, sjunkit med två procent. Och antalet sålda bostäder under 2023 var betydligt lägre än de senaste åren. Jämfört med 2022 var antalet sålda bostadsrätter 14 procent färre och villorna sju procent färre.

– För andra året i rad sjönk antalet affärer. De affärer som gjordes tog dessutom längre tid. Blickar vi framåt så finns det faktorer som talar både för och emot en vändning. Det finns ett stort uppdämt flyttbehov, och vi står sannolikt på räntetoppen. Nu kan hushållen planera sin boendeekonomi mer långsiktigt, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

Många letar även mindre och billigare bostad på grund av de höjda räntorna. Mäklarbyrån Erik Olssons bostadsindex visar att hela 85 procent av visningsbesökarna letar efter en billigare bostad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är viktigast när bostadsspekulanterna letar nytt hem? Hör mer i videon och häng med på en visning på Södermalm. Foto: Ellen Pan/SVT

Bostadsprisutvecklingen i landet

Bostadsrätter

Centrala Stockholm:

1 månad: ± 0%

12 månader: + 3%

Medelpris (kr/kvm): 10 2977 kr

Storstockholm:

1 månad: – 1%

12 månader: + 3%

Medelpris (kr/kvm): 61 449 kr

Riket:

1 månad: – 1%

12 månader: + 1%

Medelpris (kr/kvm): 40 515 kr

Tolvmånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2022 – december 2022 och i enmånadssiffran jämförs september 2023 – november 2023 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Villor

Storstockholm:

1 månad: – 1%

12 månader: – 2%

Medelpris: 6 443 000

Riket:

1 månad: – 1%

12 månader:– 1%

Medelpris: 3 550 000 kr

Tolvmånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2022 – december 2022 och i enmånadssiffran jämförs september 2023 – november 2023 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.