Foto: Foster + Partners

Så blir den nya Slussenbron 

Publicerad

Den nya Slussenbron mellan Södermalm och Gamla stan är tänkt att vara på plats om tre år. Men redan idag kunde man få ett smakprov på hur bron kommer att se ut.

Slussenbygget är i full gång och idag påminner området mer om en krigsskådeplats än en knutpunkt för kollektivtrafik. Hela bygget ska vara klart år 2025, men redan nu kan allmänheten få en bild av hur den nya huvudbron kommer att se ut. 

Bland annat för att undersöka hur vissa detaljer på den nya bron fungerar rent tekniskt, så har man låtit bygga en prototyp av en mindre del av bron. Den guldfärgade prototypen är åtta meter lång och fyra meter bred. Den färdiga bron kommer att vara 140 meter lång och 45 meter bred.

Prototypen är guldfärgad, precis som den färdiga bron kommer vara.

– Det är en väldigt speciell bro så det finns vissa saker man vill se, som hur svetsfogarna ser ut, hur själva konstruktionen är gjord och hur den kommer att bete sig i naturlig storlek. Men anledningen till att vi tar hit den just till Slussen är framför allt för färgens skull. Vi vill se hur färgen samspelar med Gamla stans och Södermalms färgsättning, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig vid Slussenprojektet.

Färdiga bron kommer att väga 3.200 ton

Prototypen väger 22 ton, medan den färdiga bron kommer att väga 3.200 ton. Från sidan ser det ut som att brodelen lutar, men det är för att underdelen av bron är triangelformad.

När det gäller färgen så har den, och själva målningsprocessen, tagit tid att ta fram.

– Dels har det tagit tid att ta fram ett sätt att bemåla bron så att färgen är hållbar. Sedan tittar man även på klotteraspekter, på väder och vind – det här är en utsatt plats där det blåser mycket – och det är mycket trafik som kommer att gå över beron och då gäller det också att färgen klarar av det. Men sedan också att färgen, kulören, stämmer överens med omgivningen, säger Eva Rosman.

Sätts på plats i ett stycke

Det dröjer tre år, till 2019, innan den nya bron är på plats.

– Redan nu bygger vi det norra landfästet där bron ska sättas på plats. Vi vet ännu inte var bron kommer att byggas men den kommer att byggas i ett stycke och fraktas hit på båt och pråm under 2019 och sättas på plats i ett stycke. Så 2019 planerar vi att öppna den nya bron och då kommer den kunna användas, säger Eva Rosman.

Se mer i kvällens SVT Nyheter Stockholm SVT1 18:30

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet