Utsikt från början av Norra stationsparken. Foto: Illustration: Andersson Jönsson/ Stockholms stadVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så blir nya Hagastaden

Idag invigdes det stora byggsamverkansprojektet Norra stationsgatan. Projektet bär samma namn som paradagatan i den nya stadsdelen Hagastaden och redan till hösten kan de första flytta in.

– Det blir en bred boulevard som länkar samman Hagastaden med Vasastaden, säger Svante Torell, samordningsansvarig för bygget av Hagastaden.

– När vi bygger ihop Solna och Stockholm för att förse staden med fler bostäder och fler arbetsplatser. Då skapar vi också en mer tillgänglig och en öppnare stad för alla, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Karin Wanngård (S) invigde

Spaden är redan satt i marken och bygget i full gång. Den officiella invigningsgesten bestod i att finansborgarrådet Karin Wanngård (S) klippte band i samband med en vandring och visning av en lägenhet i området.

– Vi startade vandringen vid Solnabron på Torsgatan som idag fysiskt binder ihop Solna och Stockholm. Från den här platsen ser man idag hela vägen bort till Hagaparken, säger Lisa Nilsson, mediakoordinator för invigningen.

Hagaplan, vy från Solnavägen. Foto: Illustration: Andersson Jönsson/ Stockholms stad

Prislappen: 65 miljarder

Norra stationsgatan ska vara helt färdigställt år 2025, och då ska det området sträcka sig hela vägen bort till Hagaparken. Det är en del av projektet där Solna och Stockholm byggs ihop genom den nya stadsdelen Hagastaden. Prislappen för projektet i sin helhet ligger i miljardklassen.

– Drygt 65 miljarder landade vi på när vi räknade ihop det 2014. Sedan dess har tunnelbanesträckningen mellan Odenplan och Arenastaden tillkommit, säger Svante Torell, samordningsansvarig för bygget av Hagastaden. 

Inflyttning hösten 2017

För de pengarna ska bland annat följande ta plats. 6.000 nya lägenheter som byggs i etapper, varav de första ska stå inflyttningsklara hösten 2017. Citybanan station Odenplan, uppgång Vanadisplan, blir det nya områdets station. Nya tunnelbanestationen Hagastaden invigs år 2024. E4 och Värtabanan byggs in i tunnlar med en ny park och ny paradgata ovanpå.

50.000 arbetsplatser

Svante Torell uppger att man räknar med att 50.000 personer att arbeta i nya Hagastaden. Och det är många inblandande som ska se till att planerna blir till verklighet.

– Det är ovanligt med den här typen av samarbeten med så väldigt många byggherrar involverade, säger Svante Torell.

Ser du någon risk med att saker faller mellan stolarna och kostnader skenar iväg?

– Vi har ganska täta möten och träffas regelbundet, för att det inte ska bli så att saker faller mellan stolarna. Hittills har det gått väldigt bra, säger samordningsansvarige Thorell.

Läs mer:

3.000 nya bostäder till Norra Hagastaden

Ny tunnelbanestation i Hagalund

Nu påbörjas första hyresrätterna i nya Hagastaden

Rättelse

Visa

I en tidigare version av denna artikel uppgavs att det skulle skapas 50.000 bostäder i Nya Hagastaden. Rätt är att man räknar med att det skapas 50.000 arbetsplatser och 6.000 bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer