Så drabbas Stockholm av skrotat amorteringskrav

Publicerad

Det blir inga tvingande krav på amortering på bolån som tas från den 1 augusti. Det meddelade Finansinspektionen idag.

Idag kom alltså beskedet att Finansinspektionen skrotar planerna på att införa amorteringskrav. Detta eftersom förslaget inte håller juridiskt. Men för vissa Stockholmare har det här redan fått konsekvenser.

– Många spekulanter har faktiskt sagt att de göra affärer innan amorteringskraven går igenom, säger Erik Olsson, VD för Erik Olsson fastighetsförmedling.

– Jag har flera kompisar som köpte just på grund av amorteringskraven. Priserna drevs ju upp rätt kraftigt utav det, säger Stockholmsbon Helene Boström.

Stockholmare har alltså köpt bostäder för att undgå amorteringskraven som var tänkta att börja gälla från 1 augusti.

Besked leder till oro

Nu när förslaget slopas har det enligt mäklare istället lett till osäkerhet bland Stockholmsköparna. Det eftersom man i nuläget är osäker på vad för åtgärder som regeringen eller Finansinspektionen kommer vidta i den nära framtiden.

– Den första reaktionen är att det blir lugn och ro. Den andra reaktionen är oro över vad som kommer istället. Fram tills nu har vi vetat nästan vad som ska komma, säger Erik Olsson.

Mäklare är alltså inställda på att Finansinspektionen kommer komma med ett nytt förslag.

– Finansinspektionen har varit väldigt tydliga med att de tycker att det nu är upp till riksdag och regering att komma upp med klara riktlinjer åt dem. Så de har varit tydliga med att det behövs skärpta amorteringskrav, säger Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer