Foto: Hasse Holmberg/TT

Så har folkmängden ökat senaste 50 åren

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1968 har Sveriges befolkning växt med 29 procent. Några av de kommuner med störst befolkningsökning är Botkyrka, Upplands-Bro och Värmdö.

– Åldersstrukturen är yngre i Stockholm vilket påverkar befolkningsökningen, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Håbo kommun har nästan femdubblats sedan 1968 när det gäller antal invånare och är den kommun där folkmängden har ökat mest. Tittar man på övriga kommuner där befolkningsökningen är som störst ligger majoriteten av kommunerna i Stockholms län.

– Att storstadsområdena ökar är ju egentligen ingenting nytt. Vi har gått från jordbruk till industri till tjänstemannasamhälle. Det gör att storstadsområden och universitetsorter ökar, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Foto: SVT Design

”Beror på var man bygger bostäder”

De kommuner i länet med störst befolkningsökning är Botkyrka, Upplands-Bro och Värmdö.

– Var folkmängden ökar beror ju på var man bygger bostäder. Sen har folkmängden inte ständigt ökat under dessa 50 år, det har skiljt sig lite mellan åren, säger Gunnar Andersson.

Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin/Stockholms Universitet

Hela Sveriges befolkning har växt med 29 procent mellan 1968 och 2018. I Botkyrka, som exempel för att jämföra med, har folkmängden ökat med 325 procent.

– Det var ju miljonprogram som byggdes där i slutet av 60-talet och då fylldes kommunen med människor.

Danderyd är den kommun med lägst befolkningsökning. Sedan 1968 har folkmängden ökat med 5 132 personer, vilket motsvarar 18 procent. Tillsammans med Sundbyberg är det de enda kommunerna i länet som ligger under rikssnittet.

Yngre befolkning ger ökad folkmängd

Enligt Gunnar Andersson är åldersstrukturer en viktig faktor när det gäller befolkningsutvecklingen. Befolkningen är i genomsnitt äldre på landsbygden än i städerna och till exempel Stockholm har alltså en större andel invånare i barnafödande åldrar.

– I Norrlands inland, till exempel, är det unga som flyttar och äldre som bor kvar. Åldersstrukturen är yngre i Stockholm vilket påverkar befolkningsökningen. Sen har ålderstrukturen i sin tur stor betydelse för om folk flyttar eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.