Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare i landstinget, vill ha folkvalda i Karolinskas styrelse. Foto: Erik Nordblad

V: Vi vill ha folkvalda i Karolinskas styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot turerna runt Nya Karolinska och på tisdagen sade till slut hela styrelsen för Karolinska att de avgår. Dagen efter presenterade alliansen i landstinget en ny styrelse, och även om oppositionspartierna tycker det är bra att byta ut styrelsen är de inte nöjda.

I Vänsterpartiet är man inte nöjda med att de nya i styrelsen inte är politiker.

– Nu är det viktigt att demokratiskt valda får styra och får insyn i verksamheten, så att NKS hamnar på rätt kurs och skattemedel inte går till konsulter. Så gör man i Stockholms stad, och det är det demokratiskt riktiga. Det är inte tillräckligt att bara byta ut en grupp professionella mot en ny, säger gruppledare Gunilla Roxby Cromvall (V).

Nya Karolinska sjukhuset

Både V och MP vill att sjukhusdirektören avgår

En ny styrelse kan vara ett steg i rätt riktning, men är otillräckligt, enligt Gunilla Roxby Cromvall. Partiet krävde deras avgång redan för ett halvår sedan, men de vill också att sjukhusdirektör Melvin Samsoms avgår.

– Alliansen säger sig vilja ha en ”riktig omstart”, men jag tror inte att en sådan är möjlig utan att hela KS toppskikt byts ut, säger Gunilla Roxby Cromvall.

”Misskött redan från början”

Även Miljöpartiet är positiva till att styrelsen avgår, men det är för lite och för sent menar de.

– Det är ett välkommet första steg. Vi har krävt det här länge, men jag tror det behövs mer genomgripande förändrar av hela ledningstrukturen för att komma till rätta med problemen, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i landstinget.

Tomas Eriksson (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet liksom Vänsterpartiet tycker att även sjukhusdirektören borde avgå, och de hade velat ha en bred dialog om nya styrelsen.

– Vi tycker det är anmärkningsvärt att alliansen väljer att gå fram med ett helt eget förslag på ny styrelse till KS utan någon som helst dialog med oppositionen. Jag tror den här frågan hade mått bra om vi hade satt oss ner och diskuterat igenom det här, alla partier tillsammans, säger Tomas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet