Han vaknar 45 gånger i timmen av sömnapné – men nu erbjuds hjälp snabbare

Publicerad

Drygt 50 000 patienter i Stockholms län lider av andningsuppehåll under natten, så kallad sömnapné. För bara 1,5 år sedan stod 7 000 personer i kö för att få vård. Trots pandemi och hård kritik från både patienter och läkare har den nya sömnapnémottagningen i Stockholm, som startade 2020, lyckats beta av kön.

Sömnapné innebär att man får korta, upprepade andningsuppehåll under sömnen – oftast beroende på att tungan faller bak i svalget och blockerar luftvägen.

Så behandlas sömnapné

  • Den mest effektiva behandlingen mot sömnapné är en CPAP-apparat, som blåser in en svag luftström i halsen genom en mask.
  • En annan effektiv behandling är en antiapnéskena, som också kallas sömntandställning. Skenan drar fram underkäken och förhindrar att tungan faller bakåt.
  • Operation är vanligast hos barn. Då tar kirurgen bort halsmandlarna och de körtlar bakom näsan som försvårar andningen under sömnen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.