Foto: SVT

Så jagar Stockholm efter flyktinglokaler

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Migrationsverket som behöver hitta lokaler för att ta emot det ökande antalet flyktingar. När asyl beviljats faller ansvaret på kommunerna, däribland Stockholm. Landstinget vill också hjälpa till.

Stefan Löfven har sagt att Sverige inför tillfälliga tältläger, och migrationsministern har sagt att man inte längre kan garantera ett boende till de som kommer. Migrationsverket har sänkt kraven på boenden.

Inventerar kontorsfastigheter

Stockholms stad inventerar nu kontorsfastigheter för att kunna erbjuda plats åt de nyanlända flyktingar som staden blir anvisade av Migrationsverket när någon fått uppehållstillstånd. Stadens sociala bostadsföretag har sedan 2015 ansvaret för att ta fram boende, men bostadsföretaget ska även ta fram bostäder åt andra socialt utsatta grupper.

”Vi får prioritera hårdare”

– Än så länge så har vi kunnat hantera det, men det är klart att vi kommer till ett läge där vi får prioritera hårdare. Det är absolut så, sa SHIS:s vd Fredrik Jurdell i en intervju med SVT Stockholm där han varnar för att det snart kan bli fler som behöver en lägenhet än det finns bostäder att dela ut.

Inom kort öppnar 2 fastigheter med 45 nya lägenheter och i början av nästa år kommer ytterligare 102 lägenheter i Skärholmen. Hur kommunen ska klara av att fortsätta hålla sitt löfte om att alla får plats återstår att se. Stockholmare kan även hyra ut rum till flyktingar via SHIS.

Landstinget vill hjälpa till

Trots att det är kommunens ansvar så har Stockholms läns landsting gått ut och sagt att de vill hjälpa till att hitta boende åt flyktingar. Därför inventerar de just nu sina vårdlokaler. Landstinget är däremot tydliga med att de endast letar efter tomma lokaler och att flyktinghjälpen inte ska gå ut över Stockholmarnas sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet