Vy passage mot Godset nytt stationshus Sundbyberg Foto: AMF/Sweco Architects

Så kan nya resecentrum i Sundbyberg bli

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan fattade kommunstyrelsen ett så kallat intensionsavtal med ett fastighetsbolag om att utveckla det nya resecentrumet som ska stå klart när Mälarbanans fyra spår går i tunnel under Sundbyberg. Så här skulle det kunna se ut i framtiden.

När Mälarbanans fyra spår förläggs i tunnel under mark ska ett nytt resecentrum resa sig ovan mark Nu finns de första idéskisserna över hur området kan komma att se ut.

Vy från öst nytt stationshus Sundbyberg Foto: AMF/Sweco Architects

– Vi får unika möjligheter att skapa helt nya stadskvarter i centrala Sundbyberg till storleken av sju fotbollsplaner när spåren läggs under mark. Tillsammans med AMF så får vi nu dessutom ett resecentrum och en effektiv knutpunkt som ska bidra med nya arkitektoniska värden i stadskärnan, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Så kan stationshuset komma att se ut

Sundbybergs station är en av Sveriges mest trafikerade. I dag finns det en plattform som förser pendel-, region- och fjärrtåg med på- och avstigning.

Flygvy nytt stationshus Sundbyberg Foto: AMF/Sweco Architects

På bilden ovan visas en flygvy över det nya tänkta stationshuset. Nu ska förslaget bearbetas vidare och så småningom ska det bland annat utlysas en arkitekttävling om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.