Foto: TT och SVT

Så kan olyckor med elsparkcyklar minska

Uppdaterad
Publicerad

Betrakta elsparkcyklar som cyklar, sänk hastigheten på dem och skapa skyddade vägutrymmen för dem så de inte framförs på trottoarer. Det är några av förslagen i en rapport från International Transport Forum för att göra åkandet på elsparkcyklar säkrare.

Åsikterna om elsparkcyklarna – och elsparkcykelåkarna – är många bland stockholmarna. Bland annat har det handlat om säkerheten när elsparkcyklar blandas med gångtrafikanter, men också med bilar och tyngre trafik.

Nu presenterar International Transport Forum en rapport där man listar 10 förslag på hur användandet av elsparkcyklar ska bli säkrare. Den huvudsakliga slutsatsen i rapporten är dock att en övergång från bil och motorcykeltrafik till mindre transportfordon så som elsparkcyklar skulle reducera skadorna. Hör rapportförfattaren Alexandre Santacreu prata om några av dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.