Foto: TT

Skjutningarna i Stockholm blir allt dödligare

Uppdaterad
Publicerad

Det skjuts allt mer i Stockholmsområdet. Polisens egna siffror visar att brottstypen har ökat – och våldet ser ut att bli allt dödligare.

Denna artikel publicerades innan skjutningen i Vårberg i torsdags då en man dog. Skjutningen den 20 juli ingår alltså inte i statistiken nedan.

Tidigt under onsdagsmorgonen fick polisen larm om skottlossning i Märsta där en man blev lindrigt skadad. När man tittar närmare på polisens egna siffror visar det sig att antalet skjutningar i Stockholmsområdet har ökat.

LÄS MER: Blomstrande cannabismarknad göder gängkrig

Antalet skjutningar i Stockholmsområdet har ökat något i år jämfört med förra året. Under första halvan av 2017 skedde 59 skjutningar jämfört med 53 året innan. Den största skillnaden ser man i antalet dödsoffer. Hittills har 9 personer dött i skottlossningar i år, vilket kan jämföras med 10 personer under hela förra året. Om man tittar längre tillbaka i tiden var dödsstatistiken ännu lägre. För sex år sedan (2011) dog 4 personer till följd av skjutningar i Stockholmsområdet. År 2012 låg siffran på 3 dödade.

Polisens statistik visar att antalet skjutningar i region Stockholm har ökat över tiden. Foto: SVT

– Konflikterna handlar ofta om personliga kränkningar, men det kan också handla om affärsuppgörelser, och inte sällan förekommer pengar, vapen och narkotika i konflikterna. Vi ser en tendens att brotten blir grövre och grövre. Tidigare hade vi mer fall av misshandel och hot, nu ser vi i stället mord och mordförsök, säger biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom.

Nord och syd värst drabbade

Statistiken omfattar polisregion Stockholm, vilket innebär Stockholms län och Gotland, men det är framförallt Stockholms län som dras med problematiken.

– På rak arm kan jag säga att ingen av dessa skjutningar har inträffat på Gotland, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind när hon kommenterar statistiken.

Polisen delar upp antalet skjutningar och dödade på polisområdena nord, city och syd. Hittills i år (till och med 31 maj) har absolut flest skjutningar skett i polisområde nord, hela 29 skjutningar. Dessa händelser har slutat med fyra döda och fem skadade. I polisområde syd är bilden den omvända, där har det hittills i år skett färre skjutningar, (20 stycken), men fler av dessa (sju stycken) har slutat med skadade personer och tre döda.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om skjutningar där polisen misstänker att händelser i norra och södra Stockholm hänger ihop.

LÄS ÄVEN: Här är en karta där du kan se alla skjutningar i Stockholm sedan december 2016.

Vad är en skjutning?

I polisregion Stockholm används sedan 2013 en konkret definition av vad en skjutning är. Definitionen kräver en avfyrad projektil från ett krutladdat vapen i kombination med någon form av teknisk bevisning, vittnesuppgifter eller andra omständigheter som kan styrka att skjutningen verkligen har ägt rum. Den tekniska bevisningen kan exempelvis vara fynd av hylsor eller kulor på brottsplatsen alternativt skottskador på person eller material.

Antalet skjutningar och dödade per år i region Stockholm

           Skjutningar     Dödade

2011          97 4

2012          46 3

2013          90 7  

2014          88 10

2015          97 11

2016        119 10

2017          59 9  (till och med 28 juni)

Källa: Polisen

Detta är Stockholms polisområden:

Polisområde Stockholm syd:

Botkyrka, Haninge, Huddinge; Nynäshamn, Södertälje, Nykvarn, Nacka, Värmdö, Salem, Tyresö. Delar av Stockholm stad södra delar också: Till exempel Farsta, Globen, Skärholmen till exempel.

Polisområde Stockholm nord:

Upplands Bro, Järfälla, Upplands Väsby, Sigtuna, Sollentuna, Vaxholm, Norrtälje, Vallentuna, Österåker, Sundbyberg, Solna, Täby, Danderyd, Ekerö. Delar av Stockholm stad som till exempel Järvaområdet.

Polisområde Stockholm city: Stockholm stad med undantag för ovan nämnda områden, samt Lidingö stad.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.