Se Julia Peric förklara hur det finns en kostnad när du kastar skräp på återvinningsstationer. Foto: SVT/Salim Alsabbagh

Så mycket kostar det att kasta skräpet

Uppdaterad
Publicerad

Du som lämnar in grovsopor och farligt avfall behöver inte betala för skräpet när du kör in på återvinningscentralen. Trots det är det inte gratis, eftersom du redan betalar avgiften på annat håll. Priset bestäms utifrån vilken kommun du bor i och om du bor i villa, fritidshus eller lägenhet.

Att skräpa ner och dumpa avfall i naturen är olagligt. Olika typer av miljöbrott kan straffas med böter eller fängelse. Därför är det naturligtvis bra att åka till återvinningscentralen med det som ska slängas. I klippet förklarar SVT:s reporter hur du som kommuninvånare debiteras för att du kan kasta grovsopor och farligt avfall och vad det kostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.