En äldre man köper narkotika av en yngre man, som vid flera tillfällen är dömd för narkotikabrott. Foto: Polisen

Här pågår knarkhandeln öppet på gator och torg: ”Såg 14-årig flicka som sålde”

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna droghandeln på gator och torg i Järva ökar år för år. En av dem som sett den här utvecklingen med egna ögon är Zarah som arbetat länge i en centrumbutik i Järva.

– Jag såg när en 14-årig flicka sålde narkotika, jag blev så ledsen, säger Zarah.

Den öppna narkotikaförsäljningen är fast etablerad i Tensta, Rinkeby och Husby.

SVT Nyheter Stockholm har tagit del av polisens spaningsfilmer där handeln pågår för fullt i portar och på gator och torg samtidigt som småbarnsföräldrar och pensionärer passerar förbi.

LÄS MER: Polisen: ”Man kan flytta – men det kanske inte är rätt”

– Det är jättefarligt med droger och det gör ont i mig att se så unga människor förstöra sina liv, säger Zarah, som bott i Järva i över 15 år.

Tjänar 60.000 per dag

Narkotikahandeln pågår varje dag, i trappuppgångar, i vanliga flerfamiljshus. Det är stora pengar i omlopp. Och en langare kan tjäna upp till 60.000 kronor om dagen.

– Jag känner ungdomarna sen de var små. I dag är de stora och jag blir ledsen att se dem på gatan och sälja droger, säger Zarah.

”Det är farligt för oss”

Den senaste tiden har förvaltningarna i stadsdelarna i Järva, satsat på att ha medborgarvärdar och fältassistenter, för att stävja den öppna narkotikahandeln.

Här står männen och delar upp narkotikan, strax innan den ska ut och säljas på gatan. Foto: Övervakningsfilm från polisen

– Vi kan inte gå in i de miljöerna och jobba eftersom det är för farligt för oss. Vi kan påverka situationerna, genom att göra det svårare att åka in med bilen och genom att lysa upp platser, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg, Rinkeby-Kista.

Per Granhällen. Foto: SVT

Narkotikaaffär i en bil

Droghandeln pågår inte bara i trapphus utan också på gator och torg i Tensta, Rinkeby och Husby.

– Nöten att knäcka är nog att alla barn som går ut i våra grundskolor ska ha godkända betyg så de har en framtidstro, säger Per Granhällen.

Tycker ni att ni har lyckats hittills?

– Det har vi inte gjort eftersom det ser ut som det gör, säger han.

Varje kväll efter jobbet passerar Zarah ungdomarna som står på ett torg och hanterar narkotika.

– Om vi tittar på området i dag, då ser jag ingen ljusning. Jag tycker om Sverige och vill att vi ska ha det bäst här, säger hon.

Zarah är ett fingerat namn.

En man i 20-årsåldern gör affärer via telefon. Narkotikaförsäljaren väntar på sin kund i en trappuppgång i Husby. Foto: Polisen
Vår reporter Valentina Xhaferi har besökt en trappuppgång till ett flerfamiljshus i Husby, där narkotikaförsäljning pågått under en längre tid. Foto: SVT
Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.