Syftet är att stärka förtroendet för polisen genom att ha närmare kontakt med bland annat offrens familjer. Foto: SVT

Polisens nya strategi vid gängmord: Tätare kontakt med offrens familjer

Uppdaterad
Publicerad

I områden där få vill eller vågar vittna har polisen svårt att klara upp grova brott. Därför satsar polisen nu på specialutbildade utredare som ska fokusera på offrens familjer.

– Vi bygger vi upp en relation och finns tillgängliga under hela utredningen. Då blir fler benägna att prata med oss, säger Bengt Carlsson, gruppchef vid polisen i Stockholm city, som varit med och startat projektet, i ett pressmeddelande.

I områden där få vågar eller vill vittna, har polisen ofta svårt att klara upp gängmord och andra grova brott. Det finns en rädsla för hämnd och ofta en stor misstro mot polisen.

Bygger relation med offrets familj

Men sedan ett år tillbaka har polisen i Stockholm och Göteborg på prov använt sig av specialutbildade utredare, som fokuserar på att hålla tät och regelbunden kontakt med offrets familj.

Syftet är att stärka förtroendet för polisen och på så sätt få in mer information till utredningen.

– Det löser inte alla problem i utsatta områden, men är en viktig pusselbit för att öka lagföringen, säger Bengt Carlsson.

Metoden sprids till resten av landet

Arbetet har lett till att flera personer kunnat gripas. Metoden har enligt polisen varit så framgångsrik att den nu ska spridas till resten av landet.

– Efter ett lyckat försök fortsätter vi införandet i alla polisregioner. I höst kan vi ta formellt beslut att göra det till nationell metod, säger Johan Hasselmark, gruppchef på polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.