Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Planer för framtidens infrastruktur Foto: TT

Mälarpolitikerna vill stärka förbindelserna till Asien

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm-Mälarregionen växer kraftigt och i veckan inleddes arbetet med att ta fram en plan för hur trafiken och infrastrukturen ska utvecklas för att möta framtidens ökade behov. Ur ett internationellt perspektiv framhålls att flygförbindelserna mellan Arlanda och Asien behöver utvecklas.

I Stockholm-Mälardalen skapas hälften av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. För att regionen ska fortsätta utvecklas träffades i dag 60 politiker från regionen för att tillsammans komma fram till var framtida infrastruktursatsningar behövs och gör störst nytta.

– Vi fortsätter växa snabbt och kommer behöva göra rätt prioriteringar i vad vi ska förstärka för vägar, järnvägar, sjöfart, flygplatser och annat så vi kan fortsätta vara en så viktig del för hela Sveriges tillväxtkraft och utveckling, säger Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

Asien allt viktigare

En del av arbetet riktar in sig på regionens internationella förbindelser.

– Asien är en viktig samarbetspartner för vårt område och där spelar Arlanda en otroligt viktig roll för våra transporter, men det är ett viktigt område även för våra hamnar. Asien är ett område där vi behöver flytta fram våra positioner, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland.

I samarbetet, som går under rubriken ”En bättre sits”, ingår politiker från sju län: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland.

– Det är en stor styrka i detta arbete att vi arbetar tillsammans, säger Kristoffer Tamsons (M) och utvecklar sina tankar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer