Så ska köttfusket stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ny teknik ska konsumenterna ges möjlighet att spåra köttets väg från gård till tallrik.

Konsumenternas medvetenhet och krav ökar, men att upptäcka företag som fuskar med livsmedel, till exempel kött, är svårt. Idag finns det ingen utpekad myndighet som har det ansvaret.

Men nu ska det bli lättare att få information om var en matvara kommer ifrån. Stockholmsföretaget TracTechnology har tagit fram ett spårbarhetssystem som inte tidigare funnits i köttindustrin. En QR-kod på köttförpackningen och en mobiltelefon ger kunden information om uppfödare, gård, ras, djur, ålder och djurets unika ID-nummer.

Spåra ursprunget

– När kunden kommer till butiken så tar han sin köttförpackning och där finns det en QR-kod. Den läser man av med sin mobil. Då får man upp information om gården och bonden, säger Stephan Pakh som är vd för TracTechnology.

Djuruppfödaren Klas Lundin på Norrnäs Gård utanför Stockholm är en av hundratals bönder i Sverige som anslutit sig till systemet. Inte bara för konsumenternas skull utan också för sin egen.

– Äntligen får vi bönder lite cred för den fina djurhållning som vi har i Sverige. Förut har allt försvunnit i stora massan, då har vi inte haft en aning om var vårt kött har hamnat. Men nu kan vi gå till den lokala butiken och hitta vårt eget kött där, berättar Klas Lundin.

Omfattande köttfusk utreds

Just nu utreder åklagare två Stockholmsbolag som misstänks för att ha sålt hundratals ton kravmärkt svenskt kött men som i själva verket var utblandat med utländskt kött. Den typen av omfattande fusk är ovanligt, men också svår att komma åt.

– Tillsynsmyndigheterna granskar i regel hygienaspekter eller märkningens utformning. En produkt kan ju vara rätt utformad, men den kan vara falsk, säger Daniel Selin som är avdelningschef på Livsmedelskontrollen på Miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Med spårbarhetssystemet har varje djur ett unikt ID-nummer som aldrig går att återanvända. Djurets vikt måste alltid vara den samma när delarna passerar slakt och styckning. Om köttet plötsligt skulle väga mer vid styckningen, då har troligtvis något olämpligt tillkommit. Då stannar systemet.

– Ursprunget är att veta vad du som konsument stoppar i dig, konsumenterna är urless på matskandaler, säger Stephan Pakh, vd TracTechnology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.