Foto: TT

Så ska landstinget komma tillrätta med olagliga upphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har landstinget dömts till mångmiljonböter för ett antal otillåtna direktupphandlingar. För att komma tillrätta med det här beslutade den borgerliga majoriteten idag om att införa en så kallad ”vaktpost” i varje nämnd.

Som SVT Nyheter Stockholm rapporterat om tidigare har landstinget flera gånger brutit mot lagen genom att genomföra så kallade direktupphandlingar, det vill säga att avtal har skrivits med bolag utan att andra företag fått chansen att först komma med anbud.

Nu ska landstinget bli bättre på det här, är det tänkt. På dagens möte i landstingsstyrelsen beslutade den borgerliga majoriteten om att alla beslut om direktupphandlingar ska samlas hos ett fåtal personer inom landstingets verksamhet.

”En särskilt utpekad person med ansvar för dessa beslut har bättre förutsättningar att skaffa sig adekvat kunskap om vilka regler som gäller. Det är därför troligt att det leder till en strängare tillämpning av reglerna, vilket är mycket önskvärt”, står det i majoritetens skrivelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.