Stefan Alvén lämnade sitt jobb när familjen drabbades av hoten. Foto: SVT

Så ska polisen stoppa grova brott inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen storsatsar på att stoppa kriminella i idrottsmiljö. Tanken är att minska hot och våld mot idrottens ledare och anställda. När hoten drabbade Stefan Alvéns familj lämnade han omedelbart jobbet som Djurgårdens sportchef.

Våld, hot och trakasserier inom idrotten drabbar tränare, spelare och klubbpersonal. Värst är det bland storstadsklubbarna. En av dem som i mars 2015 tvingades lämna sitt jobb i AIK fotboll är Sofia B Karlsson, då CSR-ansvarig (Corporate Social Responsibility). Tidigare hade hon bland annat jobbat med klubbens jämlikhetsprojekt.

En annan som lämnat idrotten på grund av hot är Stefan Alvén, tidigare sportchef för Djurgården. När hoten även drabbade familjen valde han i början av 2011 att lämna sitt arbete med omedelbar verkan.

– Man blir besviken på att det ska behöva vara så inom idrotten. Jag och alla andra som blir utsatta gör vårt bästa, säger Stefan Alvén till SVT Nyheter Stockholm.

Var tredje utsatt för våld eller hot

Den grupp som är mest utsatt är de som arbetar i föreningens ledning; sportchefer, domare och tränare.  Cirka 30 procent av dessa beskriver att de utsatts för våld och hot den senaste tiden, enligt en kartläggning som stiftelsen Tryggare Sverige har gjort.

Nu har polisen i Stockholm börjat jobba mot den grova brottsligheten inom idrott. Tanken är att detta ska spridas över hela landet och det polisen nu gör är att kartlägga personer som begår brott i dessa kretsar. De är oftast tungt kriminella och kända för andra våldsbrott.

Under satsningen kommer polisen jobba specifikt mot huliganism och så kallad ”matchfixning”. Polisen kommer att samarbeta med idrottsklubbar och andra myndigheter för att få kontroll på våld och trakasserier inom idrottsrörelsen.

Fler idrotter drabbade

Våld och hot finns inte bara inom fotboll och ishockey, det har även spridit sig vidare till andra sporter. Problemet finns inom basket och innebandy. Det här har ökat de senaste åren och enligt polisen finns ett stort mörkertal. Det är få som gör en anmälan och den här typen av brott är oftast svår att utreda.

Beslutet om en särskild aktionsgrupp mot kriminella fokuspersoner i supportermiljön i Stockholm har tagits av regionpolismästare Ulf Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.