Foto: Illustration från Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang

Så tror svenskarna att framtidens Stockholm ser ut

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas syn på Sverige år 2050 har kartlagts av framtidsforskaren Alexander Ståhle. Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang har för tredje året i rad tagit fram rapporten ”Samhällsbarometern” som visar att hållbarhet och digitalisering är nyckeln för framtidens städer.

Svenskarna tror att vi kommer att bo nära natur och grönområden i förorter utanför de större städerna. Självförsörjande hem uppges i rapporten också bli allt vanligare i framtiden. Svenskarna tror också att våra samhällen kommer förtätas, både inne i städerna och i förorterna.

– Dagens stadsutvecklingstrender kommer att fortsätta, men den kommande teknikutvecklingen kommer också att påverka transporter, livsstilar och stadsmiljöer, skriver Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH.

Upphöjda gångbanor, och broar, mer solceller och fler trädgårdar på taken är också någonting som tros vara framtiden. Samtidigt förutspås det vara färre motordrivna fordon på vägarna, självkörande tunnelbanor och små poddar, det vill säga små eldrivna fordon, enligt rapporten ”Samhällsbarometern”.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i februari 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien och den innefattar svenskarnas åsikter kring sex olika områden: Boende, Trafik, Samhälle, Miljö, Teknik och Jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.