Conny Björklund och Medina Burnic tycker att det är bra att bopriserna sjunker. Foto: SVT/ Nina König

Så tycker stockholmare om prisfallet

Publicerad

Det råder skilda meningar om huruvuda prisfallet på bostadsmarknaden är bra eller dåligt. Men det flesta som SVT Nyheter Stockholm träffar på stan idag tycker att det är på tiden att marknaden lugnar sig.

Bopriserna faller, vad tycker du om det?

– Jag tycker att det var på tiden faktiskt. För det har skenat iväg alldeles förskräckligt. Ibland är det horribla priser på villor, i alla fall där jag bor. Så jag tycker att det är ganska bra. Och det är bra för unga människor som måste skaffa bostad, så jag tycker att det är okej, säger Ulrika Pettersson.

Ulrika Pettersson berör inte av de fallande bopriserna. Foto: SVT/ Nina König

Hur påverkar prisfallet dig?

– Mig påverkar det inte alls. Jag har inte för avsikt att varken sälja huset där jag bor eller att flytta, säger Ulrika Pettersson.

Är du orolig på något sätt?

– Nej, jag är inte orolig. Det jag tänker på är mina barnbarn, och när de ska hålla på att skaffa bostad och skaffa sig egna liv, säger Ulrika Pettersson.

Conny Björklund tror att fallande bostadspriser är mest kännbart i Stockholm. Foto: SVT/ Nina König

Och hon får medhåll från Conny Björklund som också är på språng när SVT ber om att få en minut:

– Ja, jag tycker att det är bra, eftersom köpmarknaden har rusat lite. Framförallt bra för unga som inte har något eget kapital att starta med. För dem kan det vara en fördel att komma ner i lägre handpenningsnivåer, säger Conny Björklund.

Påverkar det här dig på något sätt?

– Nej, inte direkt. Jag bor själv inte i Stockholm och det kanske är mer kännbart här i Stockholm än i övriga landet, säger Conny Björklund.

Är du orolig för bostadsmarknaden?

– Nej, inte just nu i alla fall, säger Conny Björklund.

Medina Burnic behöver köpa lägenhet och är glad åt fallade priser. Foto: SVT/ Nina König

Strax därefter träffar SVT Medina Burnic, som tillhör den unga målgruppen som Conny Björklund just nämnt, och hon uppskattar den rådande utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Det är väl bra. Jag ska flytta ut och behöver köpa en lägenhet så det är ju bra för mig, säger Medina Burnic.

Hur påverkar det just dig?

– Alltså det är ju inte bra för de som säljer, de förlorar ju på det. Men vi som ska köpa vinner ju på det. Jag ska ju inte sälja något så för mig spelar det ju ingen roll, säger Medina Burnic.

Är du orolig för att marknaden ska bli för ostadig?

– Nja, den kommer ju att gå upp. Det går ju upp och ner hela tiden, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.