Så vill polacker i Sverige hjälpa Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av kriget i Ukraina har mer än 1,5 miljoner flyktingar kommit till Polen. Under lördagen organiserade Polska Riksförbundet i Sverige en insamling i vid Fridhemsplan i Stockholm för att stötta de som hjälper till på plats.

I Polen organiseras hjälpen till stor del av icke-statliga organisationer och volontärer som menar att stöd behövs akut.

– Det är jobbigt att känna att man inte kan hjälpa till på plats i Polen. Man vill bara kavla upp ärmarna och jobba, men man kan inte. Jag försöker hjälpa till så gott jag kan här, säger Dominika Spytek som är volontär i insamlingen och spred ut informationen om den på sociala medier.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Det som samlats in ska levereras dels till föreningen Wspólnota Polska i Warszawa och distribueras mellan de ukrainare som redan är i Polen, dels skickas till Lviv där Polska Riksförbundet har kontakt med lokala aktörer.

– Redan vid klockan 13 var det många som har kommit hit, också svenska personer. Just nu har vi fått sex väskor med artiklar. Personer lämnade också själva väskor, sa Joanna Janasz från Polska Sällskapet Ogniwo i ett telefonsamtal några timmar efter SVT:s besök.

Se i videon hur insamlingen gick till, och vad man behöver men också vad man inte behöver. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet