Så vill politikerna lösa bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i stadshuset vill se nya regler när det gäller att överklaga olika bostadsprojekt, och dessutom minskade krav när man bygger smålägenheter. Det är några av förslagen för att minska bostadskrisen.

Josefin Skogetun är en av alla stockholmare som hyr i andra hand. I måndags berättade vi om att hon och hennes dotter flyttat tre gånger de senaste fem åren. Enligt kontraktet skulle de behövt flytta igen i nu maj, men samma dag vi träffade Josefin hade hon just fått ett nytt besked.

– Jag fick ett sms idag att vi får bo kvar ett år till. Det ska vi fira här om en stund. Men på ett konstigt sätt kunde jag inte riktigt bli glad åt beskedet, det är ju bara att skjuta den här oron framför sig, säger Josefin Skogetun.

”Kan inte själv bygga bort bostadskrisen”

För att öka byggtakten i och runt huvudstaden vill både Socialdemokraterna och Moderaterna i Stockholms stadshus se nya regler som kortar ner planprocessen.

– Det absolut viktigaste regeringen kan göra är att minska ner tiden från detaljplan till färdiga bostäder, alltså korta ner överklagandeprocesserna och verkligen se över det regelverket. Det skulle jag tacka regeringen för, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Socialdemokraterna poängterar att man satsar på att ha flera detaljplaneprocesser igång samtidigt, men också att fler kommuner behöver ta sitt ansvar.

– Stockholms stad kan inte själv bygga bort bostadsbristen, det krävs att hela Stockholmsregionen tar ansvar för bostadsförsörjningen. Det är en del kommuner som gör det men alla kommuner behöver mer ligga i framkant i bostadsförsörjningen, säger Karin Wanngård.

”Måste bli enklare och billigare att bygga små lägenheter”

Moderaterna menar att staden behöver planlägga ännu mer mark för bostäder än vad som görs idag. Man tycker också att bullernormer och andra saker som hämmar byggandet eller försvårar rörligheten på bostadsmarknaden måste ses över.

– Det räcker inte bara att bygga mer, vi måste också öka rörligheten på bostadsmarknaden inom det befintliga beståndet. Då tror jag att flyttskatten är en viktig orsak till att vi ser inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

König Jerlmyr menar också att det är viktigt att unga och nyinflyttade, både från andra delar av Sverige men också från utlandet, kan få en första bostad.

– Idag kanske man tvingas tacka nej till jobb på grund av bostadsbrist, och det är väldigt olyckligt. Därför behöver vi ta bort de krav som finns när det gäller byggregler – alla ettor ska inte behöva ha tillgänglighetsanpassat badrum, eller balkong eller ett visst antal centimeter på städskåp. Allt sådant måste bort för att det ska bli enklare och billigare att bygga små lägenheter, säger Anna König Jerlmyr.

”Bara att slita på med vardagen och oron”

Men att bygga ikapp behovet på bostadsmarknaden tar tid – och under tiden påverkar bostadsbristen människors tillvaro.

– Jag tror det tar mer energi än vad jag är medveten om, säger Josefin Skogetun, och fortsätter:

– Jag ser framför mig att det kommer att lösa sig någon dag, och det är väl då man kommer att inse hur mycket energi det har tagit att leva under de här osäkra förhållandena. Det man gör nu är att man bara håller ihop och gillar läget. Vad har man för val? Det är bara att tuffa på och slita på med vardagen och oron och lösa det eftersom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.