Säbyvikens marina. Foto: SVT

Säbyvikens detaljplan upphävs

Publicerad

Österåkers kommun gav felaktigt bygglov till grevefamiljen Douglas som ville bygga en båthall på strandskyddad mark. Då försökte kommunen lösa det genom att i efterhand göra en ny detaljplan där båthallen ritades in. Men nu beslutar mark- och miljödomstolen att kommunen gjorde fel och upphäver detaljplanen.

Österåkers kommun har gett grevefamiljen Douglas tillstånd att bygga i och runt sin marina i Säbyviken, trots att marken ligger inom strandskyddsområdet.

Ett av byggloven som kommunen gav gäller en tillbyggnad på ett båtgarage i Säbyviken, en 276 kvadratmeter stor båthall, på strandskyddat grönområde som egentligen inte får bebyggas.

Grannar överklagade

Inte heller när det gällde båthallen frågade kommunen grannarna om hur de ställde sig till byggplanerna, och när två av grannarna överklagade bygget så gav domstolen dem rätt.

Ett domstolsbeslut som upphäver ett bygglov innebär normalt att kommunen kräver att bygget rivs. Men istället för att göra det, försökte kommunen i efterhand göra bygget lagligt genom att helt enkelt göra en ny detaljplan för området och rita in båthallen.

Båtgaraget med tillbyggnaden till höger. Foto: SVT

”Överexploatering av området”

Men nu säger mark- och miljödomstolen att så kan man inte göra och upphäver kommunens detaljplan, något som välkomnas av Socialdemokraterna i Österåker.

– Jag välkomnar mark- och miljödomstolens dom. Vi har hela tiden hävdat att detaljplan är en överexploatering av området på så väl land som i vatten och att det sker på bekostnad av miljö- och naturvärden, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) i en kommentar.

Oklart om kommunen kommer överklaga

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, skriver i ett mejl att domen nu ska läsas igenom av ett antal politiker och av berörda tjänstemän.

”Kommunen har därefter att ta ställning till om domen bör överklagas eller om kommunen vill gå vidare i ärendet på annat sätt”, skriver Michaela Fletcher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet