Foto: SVT

Ny marknad ska ge färsk lokalt fångad fisk

Uppdaterad
Publicerad
Det pratas mycket om närproducerad mat. Men att köpa färsk, lokalt fångad fisk i Stockholm är nästintill omöjligt. Men nu ska stockholmarna få en egen fiskmarknad med nyfångad fisk från stockholms skärgård.

Stockholm är omgivet av fiskevatten. Ändå är det nästintill omöjligt att få tag på färsk, lokalt nyfångad fisk.

– Det finns inga kanaler för uppköp och distribution. Vilket gör det nästan omöjligt att överleva som kustnära fiskare idag, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson, som länge kämpat för att rädda det småskaliga yrkesfisket i länet.

Tur och retur Göteborg

– Den lokalfångade fisk som finns att köpa är ofta upptill en vecka gammal, eftersom den först måste resa tur och retur till Göteborg för att säljas på fiskauktion. För det är där grossisterna finns, fortsätter Henrik C Andersson.

Men i dag onsdag lanserar länsstyrelsen tillsammans med flera yrkesfiskare Stockholms fiskmarknad. Idén är att etablera en lokal fiskmarknad där yrkesfiskarnas fångster snabbt ska landa, mitt i stan.

Garanterat billigt

– Som det nu är går det inte att överleva som fiskare. Man får försöka sälja själv till sommargäster och restauranger, men det räcker inte, säger Anders Jansson, yrkesfiskare från Blidö.

Han och andra yrkesfiskare demonstrerar problemet med ett handfast exempel i dag. Från 15.00 säljer de färsk fisk på Stureplan till samma pris de själva får. Garanterat billigt, alltså.

– Vi vet att konsumenterna vill ha närfångad fisk. Och fisk finns det gott om. Men det måste till kanaler så att stockholmarna kan köpa fisken som fångas, tillägger Henrik C Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer