Under innergården upptäcktes delar av ett gammalt träskrov Foto: ArkeologikonsultVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sällsynt skeppsfynd mitt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På en innergård vid Kungsträdgården mitt i Stockholm har ett skeppsvrak från sent 1500-tal hittats.
– Fantastiskt kul att göra ett sådant här fynd, säger arkeolog Philip Tonemar till TT.

Rutinmässigt övervakar arkeologer sådana schaktningar utifall arkeologiskt intressanta fynd skulle dyka upp. I somras skedde just det när gårdsplanen skulle sänkas.

Under innergården upptäcktes delar av ett gammalt träskrov. Nu är analys och identifiering klar med hjälp av marinarkeologer från Statens maritima och transporthistoriska museer.

Vrakdelarna kommer högst sannolikt från kronans skepp Samson.

Byggt i furu

– Allt vi har pekar på att det är Samson – datering, virkets proveniens (ursprung), skeppsbyggnadsteknik och storlek, säger Philip Tonemar på Arkeologikonsult som på uppdrag av länsstyrelsen har gjort undersökningen.

Hertig Karl beställde det bestyckade lastfartyget 1598. Det byggdes av Anders Pedersson i Enånger i Hälsingland. Virkets årsringar är från 1590-talet.

-Ett fynd från den här övergångsperioden mellan den äldre och nyare tidens skeppsbygge är väldigt ovanligt. Det finns egentligen inga andra direkta exempel, säger Philip Tonemar.

Av Samson återstår i dag bara en del av ena skrovsidans botten, från kölstocken upp mot det så kallade slaget. Resterna kommer att ligga kvar täckt av markduk och skyddande material, bevarat för framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer