Här rullar modelljärnvägen genom Galejan på Skansen. Foto: SVT/Frida Claesson

Station Saltskog återuppstår i miniatyrvärld på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen fälls bommarna upp för en totalt 250 meter lång modelljärnväg på Skansen. Det är Svenska SommarModuler som bygger upp delar av Sverige i miniatyr.

Året är 1967 och tågen rullar fram genom det svenska landskapet. Eller rättare sagt på den 400 kvadratmeter stora dansbanan Galejan på Skansen. Om man räknar med alla godsbangårdar, så är järnvägssträckan 250 meter lång.

Foto: SVT/Frida Claesson

Under helgen visas den enorma modelljärnvägen upp. Ett 30-tal ägare, privata och olika klubbar, har gått samman och bidragit med sina delar. Tågen rullarförbi samhälle efter samhälle.

– Vissa av platserna finns i verkligheten och några är återskapade, berättar Seth Olofsson som är grundare av Svenska SommarModular.

Vissa platser ser ut så som skaparen minns den från barndomen, andra har justerats för att smälta in med järnvägen. Här har också Södertäljes gamla huvudstation Saltskog från 1860 återuppstått.

Den nedlagda stationen Saltskog i Södertälje. Foto: SVT/Frida Claesson

Videon tar dig med på en resa genom modelljärnvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.