Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Samma elfel har stängt Södra länken tidigare

Publicerad

Strömavbrottet under tisdagskvällen berodde på en trasig kabel. Men det är är inte första gången som det blir strömlöst av den anledningen, i augusti skedde ett likadant elavbrott på samma ställe. Nu säger Elbolaget Ellevio att de ser allvarligt på händelsen eftersom felet upprepas och att det kan bli strömlöst igen.

Under tisdagskvällen blev området kring Enskede strömlöst och Södra länken fick stängas. 17 000 elkunder drabbades av elavbrottet. För två månader sedan skedde ett likadant elfel på samma ställe med liknande konsekvenser. Nu säger elbolaget Ellevio att de inte vet varför felet återkommer och att felsökning pågår.

– I augusti inträffade samma typ av elfel på just den här transformatorstationen och nu hände det igen. Vi ser allvarligt på händelsen och vi vet inte varför det händer igen. Nu kommer arbetet med att åtgärda problemet intensifieras, säger Jonathan Björk, pressansvarig på Ellevio.

Enligt Jonathan Björk är det mycket ovanligt med den här typen av stora elavbrott. Att det sker på samma ställe säger han är ännu mer ovanligt.

Trasig kabel skickad till Norge – fast i tullen

Efter händelsen i augusti skickades en av elkablarna från den drabbade transformatorstationen till ett analysföretag till Norge.

– Tyvärr har kabeln fastnat i norska tullen och därför har vi inte fått besked om vi hittat rätt fel. Kanske kan det vara så att vi lagat transformatorstationen på fel sätt, säger Jonathan Björk, pressansvarig på Ellevio.

Finns ingen reservkabel

Parallellt har Ellevio diskussioner med Trafikverket om att göra elnätet mer robust kring Södra länken.

– På många andra ställen i Stockholmsområdet finns det en reservkabel när det blir strömavbrott. Men det finns inte kring Södra länken vilket gör området sårbart. När strömförsörjningen försvinner i Södra länken blir det som en infarkt i Stockholmstrafiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.