Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg både positiv till och besviken över landstingets förändrade neddragningar.

S: ”Samtliga bussnedskärningar borde slopas”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är positiv till att Alliansen i landstinget lyssnat på kritiken och delvis backar om de stora neddragningarna i busstrafiken, men tycker det är långt ifrån tillräckligt.

På fredagseftermiddagen presenterade landstinget sitt slutgiltiga besked om bussnedskärningar i länet. Tidigare förslag om nedskärningar på 133 busslinjer i länet hade i den slutgiltiga trafikbeställningen dragits ned till att gälla 99 busslinjer.

Förändringarna sker efter kraftiga protester från kommuner och medborgare. Oppositionen i landstinget kallade på måndagen till krismöte men de nya förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade fram avfärdades. Idag är oppositionslandstingsrådet positiv till att Alliansen lyssnat till delar av kritiken mot neddragningarna.

– Det är ett positivt besked för både resenärer och Stockholmsregionens tillväxt att landstingsmoderaterna delvis backar och insett att man måste värna busstrafiken. Ursprungsförslaget saknade konsekvensanalys och precis som vi påtalat så finns det andra och bättre sätt att spara på. Jag hade helst sett att samtliga bussnedskärningar slopats, det kommer bli tufft för de kommuner som fortsatt berörs, säger Erika Ullberg (S), som oppositionsfinanslandstingsråd.

– Det är mycket allvarligt för det slår ju mot SL:s möjligheter att locka ny resenärer. Dessutom kommer folk bli missnöjda och välja bilen istället, och då kommer vi få ännu färre biljettintäkter, tillägger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer