Foto: TT arkiv

Stockholms plan: Lättare att ta sig till landsbygden

Publicerad

Förbättra tillgängligheten och stärk det lokala näringslivet. Det är ett par av de förslag som ska göra det lättare för länets 160.000 invånare som lever på landsbygden. Förslagen är en bit av den plan som ska göra Stockholm till Europas attraktivaste storstadsregion 2050.

Stockholms län har Sveriges tredje största landsbygdbefolkning men förutsättningar för att leva på landsbygden här skiljer sig åt. Möjligheterna att bo och verka i skärgården eller på landsbygden måste stärkas, det menar tillväxt- och regionplaneförvaltningen i den strategi som de har tagit fram för att göra Stockholms län till den mest attraktiva storstadsregionen i Europa om drygt trettio år.

– Genom strategin lägger vi den gemensamma grunden för utvecklingen. Nästa steg blir att identifiera relevanta aktörer och sätta tydliga tidsbestämda mål. Samverkan med bland annat  kommuner, Skärgårdsstiftelsen och andra aktörer är avgörande för att lyckas, säger Inger Lagerquist, chef för tillväxtavdelningen på förvaltningen.

Stärka lokalsamhällen

Foto: TT arkiv

I landsbygds- och skärgårdsstrategin pekar man också på vikten av att utveckla bland annat kultur- och rekreations värden och stärka levande lokalsamhällen. Strategin är tänkt att till att stärka landsbygds- och skärgårdsfrågorna i arbetet med att göra Stockholm till Europas attraktivaste storstadsregion 2050. 

Beslut om planen kommer att ta i landstingsfullmäktige i juni 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.