Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Mårdhundar med sändare ska wallraffa i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Finns det mårdhundar i södra och mellersta Sverige? Det ska nu undersökas när ett antal steriliserade och sändarförsedda mårdhundar släpps ut på olika platser. Trots att Jägareförbundet årligen får hundratals tips om iakttagelser av mårdhund i Syd- och Mellansverige har det nämligen aldrig gått att bekräfta en individ av arten längre söderut än Mjällom i Västernorrland.

Mårdhund är en invasiv främmande art som inte naturligt hör hemma i Sverige. Den utgör ett stort hot för bland annat markhäckande fåglars ägg och kan sprida sjukdomar som rabies.

Mårdhunden ser lite ut som en tvättbjörn och eftersom den är så pass ovanlig är den svår att känna igen.

Fredrik Dahl vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: SVT

– Alla rapporter hittills, som vi fått in från Syd- och Mellansverige, har varit någon annan art. Det kan vara svårt att se skillnad på en grävling och en mårdhund sent på kvällen till exempel, säger Fredrik Dahl vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Mårdhundar hjälper till att ge svar på frågan

Nu släpper man ut ett antal steriliserade och sändarförsedda mårdhundar på olika platser i Syd- och Mellansverige.

Eftersom mårdhunden söker efter en partner kan det här testet antingen leda till att man hittar vilda individer, eller bevisa att det bara är de placerade djuren som dyker upp på bild.

Se när en av mårdhundarna släpps ut på hemlig ort i videon längst upp.

En mårdhund som fastnat på en åtelkamera. Foto: Mårdhundsprojektet/Jägareförbundet

Vad är en mårdhund och vad ska jag göra om jag ser en?

Arten mårdhund utgör ett eget släkte av familjen hunddjur, och kommer ursprungligen från de östra delarna av Asien. Mårdhunden sattes ut i naturen i det forna Sovjetunionen. Därifrån har den spridit sig själv över stora delar av Europa. Den kommer in i Sverige från norra Finland. Det finns även risk att den sprider sig från Danmark till södra Sverige.

Mårdhunden är en främmande invasiv art som kan orsaka stor skada på inhemska fåglar och amfibier om den etablerar sig i Norden. Dessutom kan den sprida allmänfarliga sjukdomar som rabies och dvärgbandmask.

Kännetecken

Storleken är som en räv, men den har kortare ben och svans, och ett litet huvud med korta runda öron. Djuret liknar mest en tvättbjörn. Höjd ca 40-50 cm, kroppslängd 50-70 cm.

Mårdhunden har en karakteristisk ansiktsmask, med svarta teckningar runt ögonen. Huvudet och främre delen av nosen är i övrigt ljust. Pälsen är tät och mjuk. Den är brun till gulbrun med mörka markeringar över och runt skuldrorna och längs sidorna. Magen är ljusare, medan bröstet och benen är mörka, nästan svarta. Färgerna blir mörkare och pälsen tjockare på vintern.

Om du ser en mårdhund

Om du ser vad du misstänker är mårdhund, rapportera in det till Artportalen (www.artportalen.se) och Mårdhundsprojektet genom att ringa tipstelefonen på 070-33 99 326 eller mejla till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se.

Källa: Jägareförbundet och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.