– Jag vet att Säpo har arbetat med detta åtminstone under natten, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) om terrorhotet. Foto: Diamant Salihu/SVT

Säpo har mottagit misstänkt terrorhot mot Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen hanterar just nu ett misstänkt terrorhot riktat mot Stockholm. Hotet har inkommit genom sociala medier. Säpo vill inte kommentera vad hotet konkret skulle innebära, men poängterar att liknande hot inte på något sätt är ovanliga.
– Ungefär varannan dag får vi in sådana här underrättelser, säger Nina Odermalm-Schei vid Säpos pressjour.

Ett hot cirkulerar just nu angående ett misstänkt terrorattentat i Stockholm. Säpo är informerade om uppgiften.

– Det vi känner till är att det har spridits ett meddelande i sociala medier, säger Nina Odermalm-Schei vid Säpos pressjour, till SVT Nyheter.

– Det är något vi hanterar i ramen av vårt underrättelseflöde. Vi får in 6.000 hot varje månad som gäller terrorism. När vi får ett sådant här hot tar vi reda på mer, inhämtar information, och bedömer informationen, för att ta reda på sanningshalten.

Är det något unikt med just detta hot?

– Det är nog att det har fått så stor spridning i sociala medier. Ungefär varannan dag får vi in sådana här underrättelser, säger Nina Odermalm-Schei.

Bekräftar inte uppgift om stabsläge

Säpo vill inte kommentera några detaljer om vad detta hot mer konkret handlar om, med hänvisning till att det rör myndighetens operativa arbete. Hotet ska enligt Aftonbladet vara riktat mot de centrala delarna av Stockholm.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska såväl Säpo som Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen ha gått upp i stabsläge, men detta vill inte myndigheterna bekräfta.

– Jag vet inte var den uppgiften kommer från, säger Nina Odermalm-Schei.

Den aktuella terrorhotsnivån i Sverige, på tre av fem, lämnas också kvar oförändrad på samma nivå.

Eliasson: Vi har vidtagit åtgärder

Rikspolischef Dan Eliasson säger att polisen fick kännedom om hotet det senaste dygnet.

– Vi vidtar säkerhetshöjande åtgärder, säger Dan Eliasson.

Eliasson vill inte berätta vilka åtgärder det handlar om utan hänvisar till Säpo, som inte heller vill uppge några detaljer.

Ministern informerades i morse

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson fick information om hotet i morse.

– Jag vet att Säpo har arbetat med detta åtminstone under natten, säger han.

Han säger att han inte kan gå in på några detaljer om hur hotet är utformat eller vad det innehåller. Han tycker också att det är svårt att bedöma hur allvarligt hotet är.

”Var extra uppmärksam”

Morgan Johansson ger följande råd till allmänheten:

– Lyssna på vad myndigheter säger och var extra uppmärksam. Upplever man något som misstänkt ska man rapportera det till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt terrorhot mot Stockholm

Mer i ämnet